Grízes tészta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 20 dkg szélesmetélt
  • 10 dkg búzadara
  • 2,5 dl víz
  • 1,5 ek olaj
  • csipet só
  • porcukor
  • (barack)lekvár

Elkészítése:

Az olajat felforrósítom, majd a búzadarát aranybarnára pirítom rajta.

Ezután nagyon-nagyon óvatosan, a felcsapó forró gőzre vigyázva, hozzáadom a vizet, átkeverem, majd fedő alatt 10 percig pihentetem. Ezalatt a grízszemek szépen megpuhulnak.

A tésztát bő, sós vízben puhára főzöm. Tésztaszűrőben leszűröm és hideg vízzel átmosom.

A tésztát a grízre öntöm, alaposan összekeverem, az esetleges csomókat elnyomkodom.

Porcukorral és lekvárral tálalom.