Palócleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 250 g sertés gulyáshús
  • 250 g burgonya
  • 250 g jelen esetben mirelit zöldbab (sárga és zöld hüvelyű egyaránt megfelelő)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek étolaj
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 1 mk őrölt bors
  • 2 jókora csipet vegeta
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • 1 db babérlevél

Habaráshoz:

  • 200 g tejföl
  • 1 ek liszt

Elkészítése:

A vöröshagymát megtisztítom és kisebb kockákra vágom.

Egy nagyobb lábasban felmelegítem az olajat, majd ezen a hagymát üvegesre párolom.

A húst megmosom, közepes kockákra darabolom, majd a hagymára dobom. Fehéredésig pirítom. Amikor már mindenhol fehér, lehúzom a lábast a tűzről, rászórom a borsot, vegetát, fűszerpaprikát, rányomom a megtisztított fokhagymát. Sózom, majd annyi vízzel öntöm fel, hogy éppen ellepje. Hozzáadom a babérlevelet is, majd visszateszem a tűzhelyre és tovább főzöm.

A burgonyákat meghámozom, kisebb kockákra vágom. Amikor félig puha a hús, mehet bele a zöldbab és a krumpli. Annyi vizet engedek rá, amennyi levet szeretnék a levesnek. Közepes lángon addig főzöm, míg minden teljesen átpuhul.

Elkészítem a habarást. A lisztet és a tejfölt kézi habverővel csomómentesre keverem. Ebbe merek a levesből 2-3 merőkanálnyit hőkiegyenlítés céljából. Újra alaposan elkeverem, majd a lábasba csorgatva, állandó keverés mellett behabarom a levest.

Egyet forralok rajta és készen is van.

Egészenforrón fogyasztva a legfinomabb!

Tipp: