Édes tejbegríz galuska

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Galuskához:

  • 5 dl tej
  • 5 ek búzadara
  • 2 ek porcukor
  • 6 ek zsemlemorzsa
  • 2 dkg vaj

Öntethez:

  • 2 dl tejföl
  • 1 ek porcukor

Elkészítése:

A tejet felteszem melgedni és még hidegen hozzáadom a búzadarát, 1 ek porcukorral ízesítem. Folytonos, lassú keverés mellett sűrű tejbegrízt főzök. Félreteszem és langyosra hűtöm.

Kb 2 dkg vajat (szigorúan vaj, nem olaj!) felhevítek egy magasabb falú serpenyőben. A forró vajra ráteszem a zsemlemorzsát és folyamatos keverés mellett aranyszínűre pirítom. A gyönyörűen megpirult morzsát megszórom 1 ek porcukorral és elkeverem.

Egy evőkanállal galuskákat szaggatok rá a langyos, sűrű grízből, amiket alaposan beleforgatok.

Ha valaki szeretne inkább gombócokat formálni belőle, bátran megteheti, én valahogy ezeket az amorf galuskákat részesítem inkább előnyben.

Az öntethez a tejfölt elkeverem a porcukorral, ezzel díszítve tálalom a galuskákat.