Túrós bukta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt átszitálva
  • 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg puha margarin
  • 5 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • egy citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 3 evőkanál búzadara
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint mazsola

Tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 1 kávéskanál tejföl

Elkészítése:

A kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval lágy tésztát készítünk. Dagasztógéppel vagy kézzel, addig kavarjuk, amíg lágy tésztát kapunk, a kezünkről leválik és hólyagok keletkeznek a kidolgozott tésztában.

Meglisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesszük.

Amíg dagad a tésztánk, addig állítsuk össze a tölteléket. Ehhez a túrót nyomkodjuk át egy szitán, majd tegyük bele a tojások sárgáját és a többi hozzávalóval keverjük ki. A habbá vert tojásfehérjét a végén forgassuk bele a töltelékbe.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és egy centiméter vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát 10*10 cm-es négyzetekre vágjuk, középre halmozzuk a tölteléket és összegöngyöljük.

Kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük, a tetejüket lekenjük a tojásfehérje és tejföl keverékével és 30 percre félretesszük kelni.

Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a megkelt tésztát nagyjából 20 perc alatt pirosra sütjük.