Mákos krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 24*39 cm-es tepsihez:
Mákos réteg:

  • 25 dkg darált mák
  • 2 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 dkg liszt
  • 1 cs vaníliás cukor

Piskóta:

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 3 evőkanál víz
  • 1 kk sütőpor

Krém:

  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor

Máz:

  • 15 dkg csokoládé
  • 3 dkg vaj
  • 50 ml habtejszín

Elkészítése:

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A mákos részhez a tojásokat a cukrokkal és margarinnal habosra keverjük. A lisztet a mákkal és a sütőporral elkeverjük, majd a tejjel váltakozva a margarinos részhez keverjük, majd az előkészített tepsibe simítjuk.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral felverjük, majd hozzáadjuk egyesével a tojássárgákat és a vizet, ezzel is verjük kicsit, majd óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet.

A mák tetejére öntjük a kikavart piskótatésztát.

180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálcára borítjuk és a papírt lehúzzuk róla. A piskóta lesz az alja a süteménynek.

Elkészítjük a krémet. A tejet a liszttel, vaníliás cukorral, cukorral felfőzzük, majd kihűtjük. A kihabosított vajjal együtt jó krémesre keverjük és a süteményen szépen elsimítjuk.

A tejszínt felmelegítjük, a csokoládét apróra tördeljük és felolvasztjuk benne és még forrón, a tűzről lehúzva a vajjal simára keverjük, majd elegyengetjük a süteményen.

A tálcát az asztalhoz ütögetjük, hogy szépen elterüljön a bevonat. Jól lehűtjük és szeletelhetjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!