Gombás burgonya gratin

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg krumpli vékonyra szeletelve (lehetőleg gyaluval)
  • 1 ek (olíva)olaj
  • 5 dkg vaj + a tál kikenéséhez
  • 3-4 db vargánya (vagy másmilyen gomba)
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 tojás
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 8-10 dkg reszelt sajt (chedar, trappista, parmezán vegyesen)
  • só, bors

Elkészítés:

Az olajon és a vajon megpároljuk a vargányát, sózzuk, borsozzuk és meghintjük gazdagon petrezselyemzölddel.

Megpucoljuk a krumplit és vékonyra szeleteljük lehetőleg gyaluval.

Kivajazott tálba fektetjük a krumpliszeleteket és ráhelyezzük a hagyma karikákat, majd a gombát.

Összekeverjük a tojást a tejszínnel és a zöldségalaplével, sózzuk, ráöntjük a krumplira és megszórjuk a sajttal.

Lefóliázva 180 fokos sütőbe toljuk. Kb 40 perc alatt megpárolódik, ekkor levesszük a fóliát és addig sütjük, ameddig szép színt nem kap.

Egy salátával finom, laktató étel, mely vegetáriánusoknak főételként is megállja a helyét. Köretként is kínálhatjuk húsok mellé.

Jó étvágyat kívánok!