Sajtkrémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 1 púpozott ek (teljes kiőrlésű) liszt
  • 1/2 l szárnyas alaplé
  • 1/2 liter sonka főzőlé (ha húsvétkor eltetted)
  • 15 dkg sajt (trappista, füstölt, chedar is lehet vegyesen)
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 dl tej
  • só, szerecsendió, fehérbors ízlés szerint

Elkészítése:

Az olvasztott vajon megpirítjuk a lisztet, majd felengedjük a hideg alaplével, sonkalével és felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, tejet és a reszelt sajtot.

Ezután csendesen forralva megvárjuk, amíg felolvad benne a sajt és ízlés szerint fűszerezzük.

Ha elolvadt a sajt egy botmixer segítségével az egészet átmixeljük, hogy szép selymes legyen, majd visszatesszük a tűzhelyre, ha szükséges utánízesítjük és az elpárolgott levet pótoljuk vízzel.

Közben egy kenyérből tetszés szerinti (nálam most szív) formákat vágunk, beolajazzuk és forró sütöbe tesszük. Minden forma közepébe egy csipetnyi sajtot teszünk.

Az elkészült pirítóst a levessel együtt kínáljuk. Lehet rá szórni aprított zöldhagyma szárat vagy metélőhagymát.