Marhasült vadas mártással és burgonyával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
250 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg marha oldalas

Páchoz:

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 nagy ek mustár
  • 1 ek zúzott fokhagyma
  • 1 tk só
  • 1 kk őrölt bors

Zöldségágyhoz:

  • 3 sárgarépa
  • 1 zellergumó
  • 2 db póréhagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 5-6 db gomba
  • 3 db babérlevél
  • 2 ek olívaolaj
  • só és bors

Mártáshoz:

  • 1 ek mustár
  • 2 ek tejföl

Körethez:

  • 6-7 db burgonya
  • 2 ek sertészsír

Elkészítése:

A marha oldalast megmossuk, lecsepegtetjük.

A páchoz előző nap a hozzávalókat összekeverjük és bekenjük vele a húsokat, majd légmentesen lezárjuk és legalább egy éjszakára hűtőszekrénybe téve pácoljuk.

Másnap kivesszük a húst és egy óra alatt szobahőmérsékletűre engedjük. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk, majd egy tepsibe vagy hőálló tálba téve megszórjuk a fűszerekkel, rálocsoljuk az olajat, jól összekeverjük és ráhelyezzük a pácolt húsokat.

Légmentesen lezárjuk és 210 fokon nagyjából 3-3,5 óra alatt egyszeri átforgatással puha, omlósra pároljuk.

Ezután kivesszük a húst, a bordacsontokat kihúzzuk és félretesszük.

A puha zöldségek közül kiszedegetjük a babérleveleket és a keletkezett levével együtt a tejföllel és a mustárral simára, krémesre turmixoljuk és felforraljuk. Vigyázni kell, mert sűrű és felfröccsen! Ha igényli, sózhatjuk.

A húst héjában főtt és negyedelt burgonyával együtt egy kevés zsíron a sütőbe visszatéve, a külsejét pirosra sütjük. A végén a sült krumplit ízlés szerint szárított vagy friss kaporral is megszórhatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A marhahús ízlés szerint változtatható, lehet szárazabb húsból is, pl. combból, nyakból…