Pehelykönnyű túrós pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta 20×30 cm-es tepsihez:

  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 30 dkg liszt

Töltelék:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 15 dkg porcukor vagy ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál liszt (hogy a töltelék ne legyen folyós)
  • 2 tojásfehérje
  • 0,5 dl rum
  • 5 dkg mazsola

Elkészítése:

A mazsolát megmossuk és a rumba áztatjuk.

Az élesztőt langyos tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk.

A vajat habosra keverjük az egyenként hozzáadott tojássárgákkal és kb 5 dkg porcukorral. Hozzákeverjük a liszt felét és a tejben felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozzuk.

A tésztakeveréket lisztezett munkalapra borítjuk, hozzáadjuk a maradék lisztet és alaposan összegyúrjuk, majd két részre osztjuk. Míg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket.

A tojásfehérjéket a cukrokkal kemény habbá verjük. A túrót összetörjük és hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a beáztatott mazsolát és a lisztet, majd a tojáshabot is óvatosan hozzáforgatjuk.

Az egyik tésztát kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Rásimítjuk a tölteléket. Kinyújtjuk a másik tésztalapot is és ráterítjük a töltelékre. Legalább fél órát pihentetjük.

Hideg sütőbe toljuk és 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.