Méteres kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 2 db, 28 cm-es őzgerinchez:
A tésztához:

  • 5 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl langyos víz
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek kakaópor + 1 ek langyos víz

A krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 4 ek rum
  • 2 puncs ízű pudingpor
  • 7 dl tej

A bevonathoz:

  • 20 dkg csokoládé
  • 3 ek étolaj

Elkészítése:

Az egész tojásokat a cukorral gépi habverővel 10 perc alatt habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk az étolajat és a langyos vizet.
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd egy fakanállal apránként hozzákeverjük a tojásos masszához.

A formákat vastagon kikenjük margarinnal és megszórjuk liszttel. A tészta felét az egyik formába öntjük.

A megmaradt tésztához keverjük a vízzel elkevert kakaóport. Ezt a másik formába öntjük.

180 fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. A tésztákat kihűtjük.

A tejjel elkeverjük a pudingport és a cukrot, felfőzzük, majd kihűtjük. A margarinnal, rummal vagy rumaromával kihabosítjuk.

A két színű tésztát felszeljük a bordák mellett és a krémmel szeletenként összeragasztjuk. Egy sárga tészta, puncsos krém, barna tészta, krém stb.

Az oldalát és a tetejét is lekenjük a krémmel.

Mikróban felolvasztjuk a csokoládét az étolajjal és bevonjuk vele a süteményt. Hűtőbe tesszük pár órára és forró vízbe mártott késsel, rézsútosan szeleteljük fel.

Jó étvágyat kívánok hozzá!