Sacher torta Eta módra

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Tészta:

  • 8 tojás
  • 250 g kristálycukor
  • 160 g liszt
  • 160 g vaj
  • 160 g olvasztott étcsokoládé
  • 25 g kakaópor
  • 6 g sütőpor

Töltelék:

  • 30 dkg baracklekvár
  • rumaroma ízlés szerint

Ganache:

  • 2 dl habtejszín
  • 20 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

Tészta:

A sütőt melegítsük elő 165 fokra.

A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét 5 dkg cukorral nem túl kemény habbá verjük.

A vajat a maradék cukorral habosítsuk ki.

A kihabosított vajat és a tojássárgáját néhány gyors mozdulattal keverjük össze, majd keverjük el az olvasztott csokoládéval (vigyázzunk, hogy a csokoládé ne legyen túl forró), ezután óvatosan keverjük hozzá a felvert fehérjét.

Végül óvatosan forgassuk hozzá a kakaóporral elkevert lisztet.

A bekevert masszát töltsük egy 24 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortakarikába.

Kb 55-60 perc alatt süssük készre.

Ha kicsit felpúposodott a közepe egyenesre levágjuk és úgy tesszük rácsra, hogy az alja legyen felül, így szép sima lesz a torta teteje.

Ha teljesen kihűlt, akkor két lapba vágjuk.

Töltelék:

A lekvárt ízlés szerinti rummal vagy aromával összekeverjük és összemelegítjük, hogy jó folyós legyen.

A tortalapok vágott felét jól megkenjük lekvárral, majd a lekváros felükkel összefordítjuk és a maradék lekvárt rákenjük a torta tetejére. 1-2 órára hűtőbe tesszük, ezalatt a lekvár szépen megdermed.

Ganache:

A tejszínt és a csokit összemelegítjük. Langyosra hűtjük, majd ráöntjük a tortára. Szépen, egyenletesen elfog terülni. Ha megszárad a máz, akkor kicsit ragadni fog. Ha keményebb mázat szeretnénk, akkor több csokit tegyünk bele, de akkor nehezebb lesz vele burkolni.

Lehet a tetejére sima csokibevonatot is készíteni.

Jó étvágyat hozzá!