Citromos makaron

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Makaron:

  • 200 g darált mandula
  • 200 g porcukor
  • 200 g kristálycukor
  • 160 g tojásfehérje ( kb 6 tojásfehérje)
  • 60 ml víz
  • tetszőleges színű ételfesték

Töltelék:

  • 100 g túró
  • 250 ml habtejszin
  • ízlés szerint cukor
  • fél citrom leve és héja

Elkészítése:

A mandulát a porcukorral egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojásfehérje felét.

A vizet a kristálycukorral felforraljuk. Akkor jó, ha egy kanálról lecseppenve már szálat húz. Vagy ha van maghőmérő, azzal pontosan meglehet mérni a hőfokot, aminek 121 foknak kell lennie.

Míg készül a szirup, a tojásfehérje másik felét kemény habbá verjük, majd amint elkészült a szirup, folyamatosan keverve a robotgéppel lassan hozzáöntjük a tojásfehérjéhez. Vigyázzunk nagyon forró!

Kb 1 percig még keverjük, majd hozzáadjuk az ételszinezéket és még utánna kb 5-6 percig keverjük, amíg kinem hűl. Ezután óvatosan hozzáadjuk 3-4 részletben mandulás masszához.

Habzsákba töltjüka masszát és sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk vigyázva, hogy ne érjenek egymáshoz.

A tepsiket egyszer-kétszer az asztalhoz csapjuk óvatosan, hogy a tésztából a levegőbuborékok távozzanak. Ezután kb 40-45 percet pihentetjük, addíg amíg a tetejük meg nem bőrösödik.

Addig előmelegítjük a sütőt 130 fokra. Pihentetés után berakjak a sütőbe és kb 20-25 perc alatt készre sütjük.

Míg sűlnek a makaronok elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük. A tejszínt kemény habbá verjük és összekverjük a túróval, majd hozzáadjuk a citrom levét és a reszelt haját. Végűl ízlés szerint édesítjük cukorral.

Amint kihűltek a makaronok, 2-2-őt krémmel összeragasztunk.