Hozzávalók:
Tésztához(3 rúdhoz):
Töltelékhez:
Kenéséhez:
Elkészítése:
5 dkg vajat, 25 dkg lisztet, 2 tojássárgáját, az ecetet, a tejfölt vagy kefirt és a sót összegúrjuk, majd jól kidolhozzuk, kb 10 perc alatt.
Egy fél óráig pihentetjük.
Ezalatt a maradék vajat a maradék liszttel jól átgyúrunk és cipóra alakítjuk.
A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, becsomagoljuk és a kettőt együtt kinyújtjuk, kétszer összehajtogatjuk, közben hideg helyen pihentetjük.
Összesen négyszer nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1/2 órát, a többinél elegendő a 20 percenkénti nyújtás-hajtogatás.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A tésztát 3 cipóra osztjuk.
Téglalap alakúra nyújtjuk, étolajjal lekenjük, zsemlemorzsával meghintjük.
A tölteléket a közepére tesszük,a tésztát két oldalról ráhajtjuk.
Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, a rudak tetejét étolajjal, majd a felvert tojással lekenjük.
200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.