Leveles, túrós rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához(3 rúdhoz):

  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl vagy kefir
  • 1 kávéskanál ecet
  • kis csipet só

Töltelékhez:

  • 1/2 kg túró
  • 2 dl tejföl
  • ízlés szerint cukor
  • 1 közepes citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola

Kenéséhez:

  • 1 felvert tojás
  • 2 ek étolaj

Elkészítése:

5 dkg vajat, 25 dkg lisztet, 2 tojássárgáját, az ecetet, a tejfölt vagy kefirt és a sót összegúrjuk, majd jól kidolhozzuk, kb 10 perc alatt.

Egy fél óráig pihentetjük.

Ezalatt a maradék vajat a maradék liszttel jól átgyúrunk és cipóra alakítjuk.

A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, becsomagoljuk és a kettőt együtt kinyújtjuk, kétszer összehajtogatjuk, közben hideg helyen pihentetjük.

Összesen négyszer nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1/2 órát, a többinél elegendő a 20 percenkénti nyújtás-hajtogatás.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A tésztát 3 cipóra osztjuk.

Téglalap alakúra nyújtjuk, étolajjal lekenjük, zsemlemorzsával meghintjük.

A tölteléket a közepére tesszük,a tésztát két oldalról ráhajtjuk.

Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, a rudak tetejét étolajjal, majd a felvert tojással lekenjük.

200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.