Bugaci húsgombócleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált hús
  • 5 dkg előfőzött rizs
  • 1 nyers tojás
  • 15 dkg szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg fehérrépa
  • 5 dkg zeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál fűszerpaprika
  • só, bors, babérlevél, tárkony ízlés szerint
  • 1 húsleves kocka
  • 20 dkg burgonya
  • 150 g tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítése:

A zöldségeket meghámozzuk és ízlés szerinti méretűre felvágjuk, a hagymát apróra. A szalonnát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.

A szalonnát kisütjük és a zsírján megdinszteljük a finomra vágott hagymát és a darabolt zöldségeket a burgonya kivételével. Hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszerpaprikát és felöntjük 2 liter vízzel.

Belemorzsoljuk a leves kockát, sót, borsot, babérlevelet és tárkonyt adunk hozzá ízlés szerint.

A darált húst elkeverjük a rizzsel, sózzuk és borsozzuk, a tojást is hozzáadjuk. Jól összedolgozzuk a masszát és apró gombócokat formázunk belőle.

Mikor felforr a leves, a gombócokat beletesszük fél óra múlva a kis kockára vágott burgonyát is hozzáadjuk.

Amikor megfőtt a leves, akkor a tejfölben elkeverjük a lisztet, kevés leveslevet merünk rá és elkeverjük, majd a leveshez adjuk és azzal is összeforraljuk.

Tálaláskor vágott petrezselyemmel szórjuk meg.