Kapros-túrós lepény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 nagy merőkanál krumplipüré
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • kb 1 dl langyos tej

Töltelékhez:

  • 50 dkg félzsíros túró
  • 2 nagy ek tejföl
  • 2 ek kapor
  • 1 kk só
  • 1 tojás
  • 1+1 ek búzadara

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A kissé langyos krumplipürét egy tálban elkeverjük egy kevés langyos tejjel, a tojással és az élesztővel, majd hozzáadjuk a lisztet és puha gombóccá gyúrjuk, amit letakarva 10-15 percet pihentetünk.

Azalatt a túrót összekeverjük a hozzávalókkal, a búzadarából csak az egyik evőkanállal kell belekeverni.

A 30 centis átmérőjű tortasütő alját kibéleljük sütőpapírral és rácsatoljuk az oldalát.

A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, rátesszük a kerek formát, körbevágjuk, majd beletesszük a forma aljába és a szélein az ujjunkkal egy kis peremet nyomkodunk rajta felfelé.

Ezután a másik evőkanál búzadarát rászórjuk a tésztára és beleöntjük a túrós masszát, amit szép simára elegyengetünk.

A leeső tésztaszéleket összegyúrjuk, kinyújtjuk és rácsot vagy díszítést készítünk, amiket még a deszkán megkenünk tojással és ráhelyezzük a töltelékre.

Előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt megsütjük.

Miután kissé hűlt már szeletelhetjük is.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Abban az esetben, ha a krumplipürében nincs semmilyen zsiradék, 1 evőkanál liba, kacsa vagy sertészsírt bele lehet tenni, csak javít a tészta állagán és ízén!