Hajtogatott mákos süti

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 ek cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • kb 0,5 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor

Kenéshez:

  • kb 8 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:

A sütőt alsó-felső sütéssel 180 fokra előmelegítjük.

A mákot és a cukrot összekeverjük. Ízlés szerint reszelhetünk bele citromhéjat is.

A tésztához a liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, olvasztott vajat és annyi tejjel összegyúrjuk, hogy ruganyos tésztát kapjunk.

A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, amekkorára csak tudjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk alaposan a cukrozott mákkal. Mintha egy könyvet hajtanánk össze, a jobb és bal oldalát is középre hajtjuk.

Ekkor megkenjük újból olvasztott vajjal és megszórjuk mákkal, majd a felső részét középig lehajtjuk és az alsó részét középig felhajtjuk.

Ekkor megint megkenjük vajjal, majd újabb adag mákot szórunk rá és félbe hajtjuk.

Megkenjük a tetejét olvasztott vajjal, áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kb 30 perc alatt megsütjük (légkeverés nélkül).

Ha langyosra hűlt, akkor felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.