Gesztenyés csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • csipetnyi só

Töltelék:

  • 50 dkg gesztenyepüré (fagyasztott)
  • 5 dkg margarin (olvasztott)

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 0,5 dl tej

Elkészítése:

Először langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg egy kevés liszttel, takarjuk le, majd hagyjuk felfutni.

Az átszitált lisztet keverjük össze a cukorral, adjuk hozzá a tojássárgáját, az olvasztott margarint, végül a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani, egészen addig, amíg elválik az edény falától és a felülete szép sima nem lesz, majd formázzunk belőle cipót.

Egy (kelesztő) edényt enyhén lisztezzünk ki, tegyük bele a cipócskánkat, takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.

Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki minél vékonyabbra és téglalap alakúra. Kenjük meg az olvasztott margarinnal, oszlassuk el rajta az előzőleg kiolvasztott gesztenyepürét, majd a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan tekerjük fel és vágjuk kb 2 cm-es darabokra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és rakosgassuk rá a tekercseket. Takarjuk le és hagyjuk még kelni, amíg a sütő felmelegszik 180 fokra.

Mielőtt betesszük a sütőbe, kenjük meg a tekercseket a tojásos keverékkel, majd süssük kb 15-20 percig.