Túrós-pudingos linzer

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 18 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 5 dkg apróra vágott dió
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • fél cs sütőpor

Pudingos krémhez:

  • 2 cs vanília ízű pudingpor
  • 8 dl tej
  • 6 ek cukor

Túrós krémhez:

  • 75 dkg túró
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 1 ctrom héja
  • kb 10 dkg cukor /ízlés szerint/
  • 1 cs vanília ízű pudingpor
  • 2 tojás szétválasztva

A tészta tetejére:

  • 1 tojás

A máz:

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek tej
  • 3 ek kakaópor

Elkészítése:

A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, csipet sót a zsírt és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a tojássárgáját, a porcukrot, a diót és a reszelt citromhéjat is hozzáadva összegyúrjuk gyorsan, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a zsír.

Gombóccá formáljuk és fóliába csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük.

Amíg pihen a tészta, elkészítjük a krémeket. A pudingot a leírás szerint megfőzzük a 8 dl tejjel és a 6 kanál cukorral, majd kihűtjük.

A túrót jól összetörjük és hozzáadjuk a tojássárgákat, a citrom héját, pudinport por formában megfőzés nélkül, a két fajta cukrot, végül az előzőleg felvert tojásfehérjéket.

A sütéshez egy 26 cm-es tortaformát használunk. A könnyebb munka érdekében kivágunk a forma méretéhez igazodva két db sütőpapírt. A tésztát elosztjuk két részre és a méretre vágott sütőpapíron kinyújtjuk.

Az egyiket belehelyezzük a formába, majd a kihűlt pudingot egyenletesen elosztjuk rajta és rásimítjuk a túrós krémet, majd ráhelyezzük a másik tésztát a sütőpapírral együtt úgy, hogy a papír legyen felfele. Ha kész vagyunk, a végén lehúzzuk a tésztáról a sütőpapírt, megkenjük felvert tojással, amit kicsit összekeverünk. Villával megszurkáljuk. 165 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 40-50 percig sütjük. Tűpróbát végezzünk!

A mázhoz a vajat és kis edényben felolvasztjuk lassú tűzön, majd hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Amikor felforrt és a cukor is elolvadt, levesszük a tűzről és belekeverjük a kakóport (a kakaóport vagy egy kis szűrő segítségével vagy egy kanállal nyomjuk porrá, hogy ne legyen csomós a máz).

A mázat melegen ráöntjük a süti tetejére és ízlés szerint díszítjük.