Sült alma pálinka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók 1 db 3 literes üveghez:

  • 5 db idared (vagy másféle savanykás) alma
  • 5 nagy ek barnacukor
  • 3 db egész fahéj
  • 1 nagy csipet őrölt fahéj
  • 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg
  • 10-12 szem szegfűbors
  • 2 db csillagánizs
  • kb 15 db citromfű levél
  • 2,5 liter pálinka vagy vodka

Elkészítése:

Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral és a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Az almákat megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük (hámozni nem kell) 8 cikkre vágjuk, magházát eltávolítjuk és végigsorakoztatjuk a sütőpapíron.

Rájuk szórjuk a fűszereket és a barnacukrot, közé tesszük az egész fűszereket és 7-8 levél citromfüvet, majd betesszük a sütőbe 25-30 perce.

Még forrón átrakjuk az üvegbe és egy spatula segítségével és az almák alatt keletkezett folyékony cukrot is összekaparjuk, mert az ad majd igazi aromát az italnak.

Beleszórjuk a maradék friss citromfű leveleket és felöntjük a pálinkával. Ha vodkát használunk hozzá, akkor alacsonyabb alkoholfokú likőr lesz belőle.

Légmentesen lezárjuk az üveget és hűvös helyre (éléskamrába) tesszük 3 hétre, mialatt 2-3 naponta megmozgatjuk, átfordítjuk.
Ezalatt a 3 hét alatt szép piros színe lesz és kellően összeérik!

Gondosan leszűrjük és kipalackozzuk.

Ünnepekre, szülinapra vagy ajándéknak kiváló, aromás házi szeszes italkészítmény.

Mindenki egészségére!

Tipp:

A kipalackozásnál fennmaradt almagerezdeket is fel lehet használni, mert bár magas szesztartalmú, hő hatására az alkohol elillan/elpárolog belőle, csak az aromáját tartja meg ugyanúgy, mint az ágyas pálinkákból megmaradt aszalt gyümölcsdarabok.
Almás pite sütésekor a hagyományos almareszelékbe kevertem bele ezeket a leszűrt gerezdeket úgy, hogy előtte aprítóba egy kicsit pépesítettem, de a tartályos turmix, vagy a húsdaráló is tökéletesen megfelel.
Finom, fűszeres aromát kölcsönzött a piténknek! :)