Vadas mártás sertéshússal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 70 dkg szeletelt sertéshús
  • 3 ek olaj
  • 40 dkg tisztított sárgarépa
  • 20 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/2 ek cukor
  • 1 tk só
  • 2 ek liszt
  • 1 kk szemes bors
  • 2 db babérlevél
  • 1/2 ek ecet
  • 1/2 ek mustár
  • negyed citrom héja
  • 2-3 ek tejföl (elmaradhat)
  • 1 dl vörösbor (elmaradhat)

Elkészítése:

Először a cukrot pirítsunk meg és öntsük rá a vörösbort, majd tegyük félre.

A húst vágjuk szeletekre sózzuk,borsozzuk és tegyük félre.

2 l vizet teszünk fel főni, amibe belerakjuk a felkarikázott répát, gyökeret, karikázott vöröshagymát, a szemes borsot, babérlevelet, ecetet, sót, citrom héját, végül beleöntjük a bort, amiben mostanra már felolvadt a pirított cukor.

Amikor megfő, leszűrjük és félretesszük a páclevet és a zöldséget is, amiből kidobtuk a babérlevelet és citromhéjat.

A forró olajon hirtelen megpirítjuk a hússzeleteket, majd egy kevés páclével takaréklángon puhára pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a levet. A végén lepirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük.

A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a zöldséget 1-2 perc alatt, megszórjuk a liszttel és ezzel is pirítjuk kicsit, majd a maradék páclevet ráöntjük, összefőzzük, majd hozzáadjuk a mustárt, tejfölt és botmixerrel összemixeljük az egészet. Belerakjuk a hússzeleteket és felforraljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges ízesítsük saját szájízünk szerint.

Csőtésztával vagy zsemle/kifligombóccal tálaljuk.

Nekem ez a legfinomabb vadas hús.

Jó étvágyat hozzá!