Kacsahúsleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
250 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csontos kacsarész (mell és combok nélkül)
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2 nagyobb petrezselyemgyökér
  • 1 zellergumó
  • 1 fej karalábé
  • 5-6 db kelbimbó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • 2 burgonya
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2-3 szál zellerzöld
  • 1 tv paprika, 2 paradicsom vagy 3 nagyobb ek házi lecsó
  • ételízesítő
  • 15-20 szem egész bors
  • csipet őrölt szerecsendió
  • 3 gomba
  • 2-3 kelkáposzta levél
  • 1 szál friss lestyán

Tálaláshoz:

  • apró tészta vagy cérnametélt
  • őrölt bors
  • chili paprika

Elkészítése:

A kacsa részeit megmossuk és egy nagyobb fazékba téve annyi hideg vízzel felöntjük (kb 3,5-4 liter), hogy kényelmesen ellepje.

Közepes lángon felforraljuk és a lé tetején keletkezett szürke habot egy kis szűrővel gondosan eltávolítjuk.

Mialatt felforr a húslé, megmossuk és megtisztítjuk zöldségeket. A hagymákat, kelbimbót, gombát egészben hagyjuk, de a gyökérzöldségeket nagyobb darabokra, ill. hasábra vágjuk, a szár zöldeket pedig cérnával csokorba kötjük.

A vörös húsok általában sokkal intenzívebbek, jobban és tovább habzanak, ezért lassú lángon forraljuk kb 8-10 percet és ismét le kell habozni, ez nagyon fontos!

Ezután a szépen letisztázott levesalapot bezöldségeljük és a fűszereket is beleszórjuk. Miután ismét felforrt, a főzőlapot egészan lassú lángra állítjuk, éppcsak gyöngyözzön és fedővel letakarva 3-3,5 órát főzzük, időnként kóstoljuk, ha kell sózzuk!

Menet közben a levestésztát enyhén sós vízben kifőzzük, egyszer hideg vízzel átöblítjük, majd leszűrjük/lecsepegtetjük és tálalásig zárható edényben tároljuk.

Miután elkészült a húsleves, pihentetni kell 6-7 percet, majd a levét egy edényben vagy leveses tálba átöntve leszűrjük és a zöldségeket a főtt húsokkal együtt lapos tálra tesszük.

Még forrón chili paprikával és borssal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Jóféle tiszta, “E”-mentes ételízesítők vannak az oldalon, én is rendszeresen készítem mert egészségesebb mint a bolti vegeta!

https://receptneked.hu/befozes/fuszerkeverekek/etelizesito-hazikeszitmeny/