Tarkedli, talkedli vagy cseh fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 30 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 3,5 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 1 kis csipet só
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

A sütéshez:

  • kevés olvasztott zsír vagy olaj

Tálaláshoz:

  • porcukor ízlés szerint
  • házi baracklekvár

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos, kevés cukros tejben felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, a sóval, a cukrokkal elkeverjük. A megkelt élesztőt, tojást hozzáadjuk, valamint az olvasztott vajat és kézi habverővel kikeverjük.

Egy papírtörlőt vagy konyharuhát teszünk a tetejére és langyos helyre (pl radiátorra) tesszük és 25 percig hagyjuk pihenni.

Tarkedli sütő hiányában egy nagy teflon serpenyőben sütöttem ki.

A serpenyőben kevés olajat hevítünk vagy kenőtollal kikenjük. 4-5 kis halmot teszünk egy kisebb merítőkanállal a tésztából.
1-1 percig sütjük mindkét felét.

Házi baracklekvárral és porcukorral meghintve tálalhatjuk vagy 2 darabot összeragaszthatunk lekvárral.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tipp:

Úgy döntöttem, hogy farsang időszakában kipróbálom azokat a fánkféleségeket, amit nem készítettem még.
Olcsó, finom fánk került ma az asztalunkra. Ajánlom mindenkinek.