Rákoczi túrós

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin
  • 3 tojássárgája
  • fél tasak sütőpor
  • 1 evőkanál tejföl

Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál búzadara
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • lekvár a kenéshez

Hab:

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor

Elkészítése:

A lisztet összekeverem a sütőporral és porcukorral. A többi hozzávalót is beleteszem és tésztát gyúrok belőle.

Hűtőbe teszem fél órára, majd kinyújtom 20*34 cm-es téglalappá, beleteszem a sütőpapírral bélelt tepsibe, villával megszurkálom a és kb 5-6 percre beteszem sülni, előmelegített 180 fokos sütőben.

Kivéve megkenem bőségesen baracklekvárral.

A tölteléket elkészítem a hozzávalókból. A tojásfehérjét habnak felverve keverem hozzá.

A kész tölteléket a lekvárra simítom. Visszatolom sülni. Akkor jó, ha a töltelék széle kicsit barna.

Közben a habhoz a tojásfehérjéket kemény habbá felverem a cukorral, rásimíom a túrós töltelékre, villával megcsíkozom és visszatolom a sütőbe.

140 fokra mérsékeljük alatta a lángot, majd kb 20 perc alatt szép pirosra sütöm a habot.

Forró vízbe mártott késsel szeletelem, ha kihűlt.