Cannelloni bolognese

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 25 dkg cannelloni tészta
  • 1 ek olívaolaj

Bolognese töltelékhez:

  • 35 dkg darált hús (marha vagy sertés)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 hámozott paradicsom konzerv vagy 4 db friss, lehéjazva, felkockázva
  • 1 tk só
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk morzsolt bazsalikom vagy 5-6 db friss levél apróra vágva
  • 1 kk morzsolt oregánó vagy 2 db friss szál lelevelezve és felaprítva
  • 1 ek szárított gomba őrlemény (de ez ízlés szerint elhagyható)
  • 1-1,5 dl száraz vörösbor
  • csipet chilipehely
  • 1 púpos tk barnacukor

Sajtszószhoz:

  • 6 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 4 dl tej
  • 1 kk só
  • 1 kk őrölt bors
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 10 dkg reszelt, félzsíros sajt

Tetejére:

  • 2 paradicsom
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A töltelékhez az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a darált húst és kb 8-10 perc alatt összepároljuk.

A tűzről levéve beletesszük az összes felaprított fűszernövényeket és a további hozzávalókat, felöntjük a vörösborral és naggyából 30 perc alatt, lassú lángon sűrűre főzzük. Vigyázni kell, mert a végére már könnyen odakaphat!

Félretesszük, hogy kicsit lehűljön.

A sajtszószhoz a vajat egy edényben felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet és rántásszerűen sütjük benne 1 percet, majd felöntjük a tejjel, beletesszük a sót és borsot, végül felforraljuk.

Miután besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a parmezánt is és simára keverjük, hogy a sajt teljesen felolvadjon benne.

Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal. Ezután a sajtszósz egyik felét beleöntjük és elsimítjuk az alján.

A bolognese tölteléket nagyobb lyukú nyomózsákba vagy kivágott sarkú erősebb nylonzacskóba kanalazzuk és azzal töltjük meg a tésztacsöveket (egy 4 cl-es kis pohárba állítottam a tésztát és úgy töltöttem meg) és a sajtszószba kissé belenyomkodva végigrakjuk vele a tepsit. A szósz másik felét ráöntjük a megtöltött csövekre és szintén elsimítjuk a tetejét.

Díszítésként 2 db félbevágott paradicsomot felszeletelünk és a tésztacsövek közé rakosgatjuk. Végül rászórjuk a reszelt sajtot és 200 fokra előmelegített sütőbe téve 35-40 perc alatt szép világos színűre megsütjük.

Jó étvágyat kívánok!