Kolbászos-krumplis csiga

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 nagy merőkanál krumplipüré vagy 3-4 nagyobb főtt burgonya összetörve
  • 1 ek zsír
  • 1+1 tojás
  • 1 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 tk só
  • 25 dkg füstölt kolbász
  • 15 dkg sajt

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk a sütőporral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a krumplipürét.

A közepében kis mélyedést készítünk, beletesszük a feltört élesztőt és a langyos tejet ráöntve felfuttatjuk. Hozzáadjuk a folyékony zsírt és 1 tojást, majd alaposan összegyúrjuk (ha kell még lisztezhetjük kicsit) és az így összeállított tésztagombócot fél óráig letakarva pihentetjük.

Ezalatt a kolbászról lehúzzuk a bőrét és vékony karikákra vágjuk, a sajtot lereszeljük és felverjük a másik tojást.

A tésztát lisztezett felületen (mert kissé ragad) 6-7 mm vastagra, téglalap alakúra kisodorjuk.

A hosszabbik oldalának 3/4 részét végigrakjuk a kolbászkarikákkal és a maradék, üresen hagyott részét megkenjük a felvert tojással, majd feltekerjük a tésztát.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A tekercset egy éles késsel 1,5 centis szeletekre vágjuk és a csigákat szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre tesszük.

A tetejüket megkenjük tojással, reszelt sajt halmokat teszünk rájuk és 18-20 perc alatt szép világosra sütjük.

Esti sörözéshez, vacsorára, de másnap reggelire és tízóraira is kiváló házi péksütemény.

Jó étvágyat kívánok!