Püspök palacsinta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 4 darabhoz:

Tésztához:

  • 125 ml tej
  • 125 ml szénsavas ásványvíz
  • 70 g búzafinomliszt
  • 70 g rizsliszt
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanálnyi fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só
  • 150 g bármilyen aszalt vagy kandírozott gyümölcs és olajos mag
  • (frissen reszelt citromhéj)
  • olaj a sütéshez

Tálaláshoz:

  • vaníliás cukor
  • porcukor
  • fahéj
  • bármilyen lekvár

Elkészítése:

A tojást a tejjel elkeverjük, majd hozzáöntjük a vizet és a fűszereket. A lisztet apránként adagoljuk bele és a tésztát csomómentesre kikeverjük. Végül hozzáöntjük a gyümölcsös-magos mixet.

Egy serpenyőben vagy palacsintasütőben olajat hevítünk. Beleöntünk egy adag tésztát és mindkét oldalát barnára sütjük.

Tálaláskor meghintjük vaníliás cukor-porcukor-fahéj keverékével.

A lekvár felesleges bele, de aki úgy szeretné, az tehet bele.

Mivel ez a palacsinta kisebb, mint az eredeti és a sok apró darabkától törékenyebb is, feltekerni nem célszerű. Inkább hagyjuk egyben, vagy hajtsuk félbe!

Tipp:

A karácsonyi időszakról megmaradt aszalt gyümölcsöket és magokat kár lenne kidobni.
Például készíthetünk belőle ilyen finom és tápláló reggelit.

A palacsintákat 20 cm átmérőjű tapadásmentes serpenyőben sütőttem. Tehát kisebb, mint az átlag. Ellenben kétszer vastagabb is.