Libazsíros-lilahagymás pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 púpos ek libazsír
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 40 g élesztő
  • 1 tojás
  • 2-3 dl tejföl
  • 3 tk só
  • libazsír (kenéshez)
  • 2-3 fej lilahagyma

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A hagymát felkockáztam és kevés libazsíron megfuttattam, majd félretettem hűlni.

Az élesztőt a langyos tejjel és a kevés cukorral hagytam felfutni. A lisztet a zsírral összemorzsoltam, hozzáadtam a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgoztam, majd az egészet kinyújtottam. Megkentem nagyon vékonyan libazsírral és rátettem a hagyma 1/3-át.

Ezután jön a hajtogatás. A tészta egyik szélét behajtom kb 2/3 részig, majd erre ráhajtom a másik oldalt. Végül a fenti részt hajtom 2/3 részig és az alsót ráhatom. Kilisztezett tálba rakom, majd hűtőben kb 1 órát pihentetem letakarva.

Újra kinyújtjtom, vékonyan megkenem ismét libazsírral, megszórom a maradék hagyma felével és újra hajtogatom, majd ismét 1 órát pihentetem hűtőben.

A hajtogatást még egyszer elvégzem.

A sütőt bekapcsoltam 180-200 fokra. A tésztát lisztezett munkafelületen jó ujjnyi vastagságúra nyújtottam, a tetejét egy recés késsel bevagdostam és egy pogácsa szaggatóval kiszaggattam.

A pogácsákat tepsire pakoltam, felvert tojással lekentem és kb 15-20 perc alatt készre sütöttem.

Tipp: