Rizsfelfújt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A sütőforma előkészítéséhez:

  • 1 ek vaj

A felfújthoz:

  • 350 g rizs
  • 700 ml tej
  • 300 ml víz
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • 160 g (barna) cukor
  • 80 g vaj (puha)
  • 200 ml tejföl
  • 5 tojás
  • csipet só

Tálaláshoz:

  • lekvár, csokiszósz, vaniliaszósz vagy szörp

Elkészítése:

A rizst nagyon alaposan megmossuk, majd feltesszük főni a tej és víz keverékben, a vanília héját (a magokat kaparjuk ki és tegyük félre), a sót hozzáadva.

Ha puhára főtt kivesszük a vaníliarudat (még használjuk, nem dobjuk ki!). A rizst egy nagy keverőtálba tesszük és kihűtjük.

Ezalatt elkészítjük a tojásos krémet. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, vajat, a kikapargatott vanília magokat és jól kikeverjük. Beletesszük a tejfölt és ezzel is elkeverjük.

A tojásfehérjéket nagyon kemény habbá verjük.
A kihűlt rizshez hozzáöntjük a tojásos krémet, alaposan beledolgozzuk, majd beleforgatjuk óvatosan a habot.

Egy magasabb falú tepsit vagy sütésálló edényt kikenünk vajjal és belesimítjuk a rizst.

Előmelegített sütőbe toljuk és aranybarnára sütjük.

Ízlés szerinti szósszal tálaljuk.