Fehércsokis-áfonyás zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál rum
  • 25 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna

Töltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 50 dkg baracklekvár
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vörösáfonya

Tetejére:

  • 10 dkg fehércsoki

Elkészítése:

A töltelékhez a darált diót, a cukrot és a citromhéjat összekeverjük. A sütőlapot (30*40 cm-es) belisztezzük.

A tészta anyagait a robotgép táljába töltjük és szép simára dagasztjuk, de kézzel is begyúrhatjuk a tésztát.

A tésztát három részre osztjuk és egy kicsit (30 percet) hűtőben pihentetjük.

Kinyújtjuk az első tésztát, a lisztezett sütőlemezre tesszük, villával megszurkáljuk és vastagon megkenjük baracklekvárral. A szokásostól eltérően a diót kristálycukorral keverjük ki, és így szórjuk a lekvárra szépen elosztva, majd az áfonyát egyenletesen elosztjuk rajta.
A következő tésztát is kinyújtjuk és a töltelékre tesszük. Így folytatjuk a kenést, majd a tetején lévő tésztát is villával megszurkáljuk.

175 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb 35 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk kihűlni, csak ezután kenjük rá a felolvasztott csokit.

Hosszúkás szeletekre vágjuk. Nagyon puha, nagyon finom. Másnap, harmadnap is ugyanolyan finom, ha persze, ha marad belőle.