Natúr csirkemell körettel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 500 g mirelit vegyes zöldség
  • 4 filézett, pácolt csirkemell
  • 4 nagyobb burgonya
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 1/4 szerecsendió reszelve

Csirkemell páchoz:

  • só, bors
  • fokhagyma
  • olívaolaj

Lilahagyma lekvárhoz:

  • 4-5 fej lilahagyma
  • 3-4 evőkanál méz
  • 3 evőkanál cukor
  • kakukkfű
  • őrölt színes bors
  • édes vörösbor
  • 4 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

A pác hozzávalóit keverd össze, majd forgasd bele a felaprított csirkemellett, majd tedd pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe.

A meghámozott, megmosott és felkockázot burgonyát sós vízben 20 perc alatt főzd meg.

A megfőtt burgonyáról a vizet öntsd le és csepegtesd le.

A burgonyát dobd egy keverőtálba, add hozzá a fűszerekert: sót, borsot, frissen reszelt szerecsdendiót, 5 dkg vajat és botmixerrel pépesítsd. Amikor a burgonya sima, add hozzá a tojást és keverd jól össze.

Az elkészült alapot öntsd egy habzsákba, majd tedd hűtőbe egy órára. A pihentetett masszából egy sütőpapírral fedett tepsire alakítsd ki a kb 5 cm-es tallérokat.

180 fokos sütőbensütőben süsd 20 percig készre, amíg kicsit megpirul.

Készítsd el a párolt zöldségeket is: egy megfelelő méretű serpenyőbe önts kb egy evőkanálnyi (olíva)olajat és dobj hozzá 5 dkg vajat. A zsiradékok olvadása után öntsd hozzá a felengedett, megmosott, lecsepegtetett zöldséget. Sózd, majd kb 15 perc alatt párold készre

A pácléből önts egy keveset egy serpenyőbe és forrósítsd fel. A forró olivaolajban a csirkemellek mindegyik oldalát süsd pirosra.

A hagymát pucold meg, majd vágd félbe és vékonyan karikázd fel.

Egy serpenyőben melegítsd fel a mézet, majd amikor már jó folyós add hozzá a cukrot és karamellizáld, míg szép aranybarna színe nem lesz. Ezután öntsd hozzáaz olívaolajat, jól keverd össze éstedd rá a hagymát. Szórd meg egy csipet sóval és kezdd párolni. Amint kezd a hagyma kicsit összeesni szórd meg egy kevés őrölt színes borssal és egy kevés kakukkfűvel (a borstól finom ízt kap, de nem lesz erős). Végül öntsd fel vörösborral, hogy éppen csak ellepje. Lefedve párold tovább. Közben többször keverd át és ha szükséges, még önts alá bort. Párold addig, amíg a leve el nem fő teljesen és krémes állagú nem lesz.