Glutén és laktózmentes mézeskalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg free from sütőkeverék
  • 20 dkg porcukor
  • 2 púpos teáskanál szódabikarbóna
  • 15 g mézeskalács fűszerkeverék
  • 30 dkg margarin (laktózmentes)
  • 250 ml méz
  • 3 tojás

Máz:

  • 2 tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor

Elkészítése:

Először a száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze, majd jöhet a tojás, a méz és a megolvasztott margarin.

Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk.

3-4 részre osztjuk a tésztát, majd egyenként kinyújtjuk 0,5-1 cm-es vastagságúra (a nyújtáskor pici lisztet szórjunk alá, majd a tetejére, illetve a sodrófára is, hogy ne ragadjon a tészta).

Kiszaggatjuk és szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük (ne szorosan, mert sülés közben összenőnek), majd 180 fokon 5-8 perc alatt készre sütjük.

A tojásfehérjéket félig felverjük robotgéppel, majd a porcukrot apránként hozzádolgozzuk és keményedésig keverjük.

Habzsákba vagy egy neylon tasakba töltjük, a sarkát kivágjuk és díszítjük a kész mézes sütiket.

A máz gyorsan megszárad.