Sajtos érme

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg margarin vagy vaj
  • 1 dl tej
  • 0,5 csomag sütőpor
  • só ízés szerint

Krém:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg reszelt sajt
  • só (kevés!)
  • 0,5 kk pirospaprika

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót, sütőport, majd a vajjal/margarinnal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejet és összegyúrjuk. Ha nagyon ragacsos lenne, akkor kevés lisztet adjunk még hozzá.

Amíg elkészítjük a sajtkrémet, addig hűtőbe tesszük.

A krémhez a puha vajban elkeverjük a sajtot, paprikát és kevés sót (óvatosan, mert a sajt is sós!).

A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket enyhén lisztezett deszkán vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk és egyenletesen rákenjük a sajtos krém felét, majd szorosan feltekerjük. Folpackba csomagolva 2-3 órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.

A másik tésztát is így készítjük el.

A kész rudakat kisujjnyi vastagra szeljük és 160 fokra melegített sütőben 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük (ne süssük túl, mert könnyen kiszárad!).

Ne ijedjünk meg, sütés közben a krémből a vaj kiolvad, de utána hűlés közben magába szívja újra és finom omlós lesz.

Dobozban tárolva akár egy hétig is friss, finom, puha marad. Érdemes dupla adagot készíteni. A kész rudak jól viselik a fagyasztást is. Sütés előtt vegyük ki, éjszakára tegyük a hűtőbe, majd másnap reggel szeleteljük és már süthetjük is.