Burgonyás lábtörlő

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 40*32 cm-es sütőlemezhez:

  • 70 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 1 merőkanál krumplipüré
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 dl langyos tej
  • 70 dkg (juhbeles) virsli
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 1 tojás

Elkészítése:

Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk.

A lisztben elmorzsoljuk a krumplipürét, majd a puha vajjal, a sóval, a tejföllel, a feljött élesztővel kevés tej hozzáadásával szép sima, puha tésztává gyúrjuk. Letakarva kelesztjük fél órát.

Amíg pihen a tészta, a sajtot felszeleteljük és a szeleteket keskeny csíkokra vágjuk, a virsliket pedig hosszában végig bevágjuk nagyjából a fele vastagságig, végül a vágásokba sajtcsíkokat helyezünk.

A megkelt tésztát ketté vágjuk.

Először a lábtörlő aljához kb fél cm vastagra kisodorjuk és kicsi peremet felhajtva a szélein kibéleljük vele a sütőlemezt.

A másik felét szintén fél cm vastag ugyanakkora téglalapra nyújtjuk és sodrófára tekerve rátesszük az alsó tésztára, majd kitekerjük, a szélein az illesztéseket eligazgatjuk és ollóval nagyjából 2,5-3 cm-es csíkokat vágunk rajta úgy, hogy az egyik felén nem vágjuk át a tésztát.

Minden második csíkot visszahajtunk és elhelyezzük a virsliket a hajtások alatt. A sor végén átcseréljük a tésztát, így ezzel a módszerrel beleszőjük a tésztába megtöltött virsliket.

A sütőt előmelegítjük 210 fokra.

A lábtörlő szélein a peremek között és a tetején tésztát megkenjük felvert tojással (a virsliket nem szükséges) és 25-30 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Még melegen mustárral, ketchuppal és majonézzel tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A krumplipürét helyettesítheti 3 nagyobb darab burgonya megtisztítva, kockázva, enyhén sós vízben megfőzve és összetörve, pici tejjel turmixolva! A végeredmény szinte ugyanaz.