Török pide

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 25 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor (csapott)
  • 1,5 dl tej
  • 3 ek olívaolaj
  • 1,5 dl víz

Töltelék:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 400 g konzerv paradicsom (1 doboz)
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál fahéj
  • chilipehely ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 szál újhagyma
  • 15 dkg sajt

Elkészítése:

A tésztához kevés cukros tejben futtassuk fel az élesztőt.

A lisztet szitáljuk össze a sóval és a többi hozzávalóval dagasszuk meg a tésztát. Meleg helyen hagyjuk duplájára kelni letakarva.

A tésztát osszuk 6 részre, gömbölyítsük, majd nyújtsuk ki ovális alakúra, csípjük össze a két végét, majd a széleit sodorjuk fel, itt-ott összecsipkedve.

Tegyük a csónakokat sütőpapíros tepsibe és töltsük meg a töltelékkel. Tetejüket szórjuk meg sajttal, tehetünk rá paradicsomot vagy paprikát is.

A széleit lekenjük tojással és megszórjuk magokkal, de ez a művelet el is hagyható. Előmelegített, 200 °C-on kb 15 perc alatt készre sütjük.

A töltelékhez a hagymát aprítsuk fel és kevés (olíva)olajon pároljuk meg. Adjuk hozzá a koriandert, a köményt és a zúzott fokhagymát, majd pirítsuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a darált húst és süssük fehéredésig.

A paradicsomot (aprítógépben) daraboljuk fel, öntsük a húsra, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és lefedve főzzük sűrűre, szaftosra. Végül tekerjünk rá chilit, ízesítsük fahéjjal és szórjuk hozzá a felaprított újhagymaszárat.