Krémsajtos-fűszeres harcsafilé

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Fűszeres harcsafiléhez:

  • 2 db harcsafilé (kb 25 dkg)
  • 10 dkg mascarpone
  • 1 tk friss kakukkfű (vagy szárított)
  • 1 mk halfűszerkeverék
  • őrölt színes bors
  • 1/2 citrom leve
  • 1 cs leveles tészta
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez

Hagymamártáshoz:

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 3 dl fehérbor
  • 3 dl víz
  • 2-3 dl főzőtejszín
  • 1 db zöldségleves kocka
  • őrölt fehér bors

Elkészítése:

A harcsafilére csepegtessük rá a citromlevet, majd sózzuk, ízlés szerint szórjuk meg a halfűszerkeverékkel és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek kellően átjárják.

A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű sóval (arra figyeljünk, hogy a halat már besóztuk) őrölt színes borssal és az apróra vágott kakukkfűvel.

Az előnyújtott leveles tésztát csavarjuk ki a papírból, majd vágjuk két egyforma darabra.

Ezután helyezzük a tészta alsó felére a befűszerezett harcsaszeletet, majd kenjük rá a fűszeres krémsajt felét.

Ezután a tészta szélét kenjük körbe a felvert tojással, hajtsuk rá a szabadon maradt tésztát, majd az ujjunkkal, végül pedig egy villával nyomkodjuk alaposan le, nehogy sütés közben szétnyíljon. Végül kenjük le a felvert tojással, mielőtt betennénk a sütőbe (a másik halszelettel is így járjunk el).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 30 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd hagymamártással tálaljuk.

A hagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután öntsük fel a borral, majd a levet forraljuk a felére.

Ezután öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, hogy éppen csak maradjon alatta lé.

Ekkor vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd turmixoljuk össze.

Végül öntsük fel a tejszínnel, majd tegyük vissza a tűzre és állandó kevergetés mellett, sűrítsük be (ízlés szerint az elkészült mártást egy szitán át is szűrhetjük, akkor sokkal selymesebb lesz).

Tálaláskor a leveles tésztában sült harcsafilét a hagymamártással kínáljuk.