Ropogós sült császár

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg császárszalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • szemes bors
  • 3 babérlevél
  • 1 ek só
  • 1 tk zúzott fokhagyma

Körethez:

  • 1,5 kg burgonya
  • 1 tk só
  • 1 tk sült krumpli fűszerkeverék
  • 2 ek sertészsír

Elkészítése:

A császárszalonnát hüvelykujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egy edénybe téve felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje.

Hozzáadjuk a sót, az egész borsot, a babérlevelet, a megtisztított vöröshagymát, fokhagymát és 70-80 percig fedő alatt, lassú lángon majdnem készre főzzük.

Ezalatt a burgonyákat megmossuk és egészben héjastól, sós vízben megfőzzük, majd leöntjük róla a főzőlét és félretesszük.

Egy nagyobb tepsit kikenünk 1-2 ek sertészsírral és a főtt burgonyákat héjastól nagyobb hasábokra vágva elrendezzük a tepsi alján és szórunk rá ízlés szerint sült krumpli fűszer keveréket.

A főzővízből kiszedett és kissé lecsurgatott, leszárított császárszeletekkel befedjük, sózzuk, borsozzuk és előmelegített sütőbe téve 210 fokon szép piros ropogósra megsütjük.

Kb 20-22 perc sütés után, amikor szépen piroslik a hús, átfordítjuk és pár perccel, mielőtt véglegesre sülne még egyszer kivesszük a sütőből és megkenjük a császárszeleteket egy kicsi frissen reszelt fokhagymával.

Friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!