Kapros spárgaleves halgombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Halgombóchoz:

  • 1 tonhalkonzerv sós lében
  • 1 tojás (nagy)
  • 3-4 ek zsemlemorzsa
  • őrölt színes bors
  • 1 l víz + 1 ek ételízesítő

Leveshez:

  • 1 cs zöld spárga
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • őrölt színes bors
  • csipet szerecsendió
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • a halgombóc főzőleve

Elkészítése:

A tonhalat tegyük egy szűrőbe és alaposan csepegtessük le.

Ezután villával törjük össze, majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tojást és keverjük össze.

Ezután adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy a massza összeálljon, majd formázzunk kisebb gombócokat.

A vízhez adjuk hozzá az ételízesítőt, forraljuk fel, majd helyezzük bele a halgombócokat, mérsékeljük a hőfokot, majd főzzük 3-4 percig. Ezután szűrőkanállal szedjük ki, majd tartsuk melegen.

A spárgát hajlítsuk meg, majd törjük le a fás részét, de ne dobjuk ki, mert kell az alapléhez.

Ezután vágjuk le a spárgabimbókat, majd tegyük félre, a szárrészét pedig vágjuk fel kisebb darabokra.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot szintén vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott spárgát, és a letört, félretett szárrészt, szórjuk meg a kaporral, keverjük össze, majd öntsük fel a halgombóc főzőlevével.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd főzzük puhára. Ezután adjuk hozzá a félretett spárgabimbót és főzzük még pár percig, hogy a bimbó is megpuhuljon.

Ezután szedjük ki a levesből a bimbókat és tegyük félre és szedjük ki a vastagabb-fásabb szárrészt is (a szárrészt dobjuk ki, arra már nem lesz szükség).

A leveshez adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd turmixoljuk össze, végül pedig egy szűrőn passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen.

Ezután tegyük vissza a levesbe a félretett bimbókat, és a halgombócot, majd melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Tálaláskor szedjük a levest és a halgombócot tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint apróra vágott kaporral is megszórhatjuk.