Almás-mákos kocka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg darált mák
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 40 dkg reszelt alma
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • csipet őrölt csillagánizs
  • csipet őrölt kardamom

Mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra.

A sütőporral elkevert lisztet, a mákot, az olajat, a reszelt citromhéjat, fűszert és reszelt almát beledolgozzuk.

A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (20*30 cm-es) öntjük. A tejfölt elkeverjük simára és lazán forgassuk bele a tésztába, majd simára igazítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben, 165 fokon tűpróbáig sütjük, kb 25-30 percig.

Gőz felett megolvasztjuk a tördelt csokoládét, a vajat. Ha félig megolvadt, akkor a tejszínnel is simára keverjük.

A csokimázat a kihűlt sütemény tetején széles kés lapjával elsimítjuk.

Ha a csoki megdermedt, akkor a süteményt kockákra vágva tálaljuk.