Almás-répás lencsesaláta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Saláta:

  • 20 dkg lencse
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 édes alma
  • 1 babérlevél
  • 1 tk só
  • víz

Öntet:

  • 4-5 ek méz
  • 1/2 citrom leve
  • csipet só
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 2 tk magos dijoni mustár
  • 3 ek mogyoróolaj (olívaolaj vagy étolaj)

Elkészítése:

A lencsét pár órára áztassuk be hideg vízbe, majd öntsük le róla vizet. Ezután öntsük fel bőven vízzel, majd sózzuk és tegyük bele a babérlevelet. Végül főzzük puhára, majd szűrjük le és hűtsük ki teljesen (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük).

A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony, kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le és hűtsük ki teljesen.

Az almát pucoljuk meg, vágjuk fel vékony cikkekre, majd kisebb kockára. Ezután csepegtessük meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.

Az öntet hozzávalóit keverjük össze. Közben kóstoljuk és ha szükséges, ízlés szerint adhatunk hozzá még mézet, citromlevet.

A teljesen kihűlt lencséhez adjuk hozzá a sárgarépát és az almát, majd keverjük, forgassuk össze.

Ezután öntsük rá az öntetet, és óvatosan keverjük, forgassuk össze, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tálaláskor ízlés szerint kínáljuk sült húsok mellé, de csak úgy magában fogyasztva is nagyon finom.