Nápolyi rakott tészta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 50 dkg spagetti tészta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 10 dkg zeller
  • 3-4 fej gomba
  • 2-3 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 50 dkg darált hús
  • 1 ek oregánó
  • 1 dl vörösbor
  • 1 doboz konzerv paradicsom (hámozott)

A besamelhez:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 l tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg reszelt sajt

A tetejére:

  • reszelt sajt

Elkészítése:

A répát, hagymát, zellert, gombát és 3 gerezd fokhagymát késes robotgéppel nem teljesen pépesre daráljuk.

Az olívaolajon egy serpenyőben sózva, borsozva, 10-15 perc alatt, fedővel letakarva puhára pároljuk a zöldséges masszát. A zöldséghez keverjük a darált húst és addig kevergetjük, míg a hús kifehéredik. Rászórjuk az oregánót, hozzáöntjük a bort és amikor az alkohol már elillant, belekeverjük a paradicsomot, amit fakanállal összenyomkodunk kisebb darabokra (vagy eleve daraboltat veszünk, bár azon rajta van a héja).

15 percig fedő alatt pároljuk.

A tésztát közben félkeményre főzzük enyhén sós vízben.

A besamelhez a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és kicsit pirítjuk, de csak annyira, hogy a liszt elveszítse nyers ízét, de ne barnuljon meg. A tejjel apránként feleresztjük, közben minden fázisnál keverjük csomómentesre. Reszeljük bele a maradék fokhagymát és a sajt felét. Amint besűrűsödött, kész is.

A tésztát keverjük össze a besamellel és a felét öntsük egy sütőtálba vagy tepsibe. Egyenletesen osszuk szét a tetején a húsos ragut, majd fedjük be a maradék tésztával.

Szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.