Hozzávalók:
A besamelhez:
A tetejére:
Elkészítése:
A répát, hagymát, zellert, gombát és 3 gerezd fokhagymát késes robotgéppel nem teljesen pépesre daráljuk.
Az olívaolajon egy serpenyőben sózva, borsozva, 10-15 perc alatt, fedővel letakarva puhára pároljuk a zöldséges masszát. A zöldséghez keverjük a darált húst és addig kevergetjük, míg a hús kifehéredik. Rászórjuk az oregánót, hozzáöntjük a bort és amikor az alkohol már elillant, belekeverjük a paradicsomot, amit fakanállal összenyomkodunk kisebb darabokra (vagy eleve daraboltat veszünk, bár azon rajta van a héja).
15 percig fedő alatt pároljuk.
A tésztát közben félkeményre főzzük enyhén sós vízben.
A besamelhez a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és kicsit pirítjuk, de csak annyira, hogy a liszt elveszítse nyers ízét, de ne barnuljon meg. A tejjel apránként feleresztjük, közben minden fázisnál keverjük csomómentesre. Reszeljük bele a maradék fokhagymát és a sajt felét. Amint besűrűsödött, kész is.
A tésztát keverjük össze a besamellel és a felét öntsük egy sütőtálba vagy tepsibe. Egyenletesen osszuk szét a tetején a húsos ragut, majd fedjük be a maradék tésztával.
Szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.