Bakonyi betyárgombóc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A gombóchoz:

  • 25 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • ízlés szerint só

Továbbá:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 25 dkg gomba
  • 4 ek olaj
  • 1,5 dl víz
  • 1 ek liszt
  • 5 dl tejföl
  • 500 g spagetti tészta
  • ízlés szerint:bors, fokhagyma, majoránna, koriander, pirospaprika, só

Elkészítése:

Először a gombócokat állítjuk össze. A húst egy tálba rakjuk és hozzáadjuk a tojást,f űszereket és a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk és apró golyókat formázunk a húsos masszából.

Egy serpenyőben olajat forrósítunk és a gombócok mindkét oldalát fehéredésig pirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük.

A vöröshagymàt apróra vágjuk és a gombát is felaprítjuk.

A visszamaradt olajon a hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és 2-3 percig együtt pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, felengedjük 1 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük ízlés szerint.

A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, kavargatás közben a gombára öntjük és mikor kezd forrni, beletesszük a gombócokat.

Összeforraljuk és ha kell még, akkor utánízesítjük, majd a gombócokat készre főzzük.

A gombócokat a kifőtt tésztával tálaljuk.