Fahéjas selyemkalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál olaj
  • 6 dkg cukor
  • 4 dl langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só

A töltelékhez:

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál fahéj (vagy kakaópor)

A kenéshez:

  • 1 tojás
  • kevés olaj

Elkészítése:

A langyos tejbe beletesszük a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt és összedolgozzuk a liszttel, tojássárgájával, olajjal, sóval. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától.

Letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta, a cukrot a margarinnal kikavarjuk, majd beletesszük a fahéjat.

A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formálunk belőle. Kicsit pihentetjük, majd egyenként téglalap alakúra nyújtjuk.

A kinyújtott lapokat a fahéjas krémmel megkenjük (megnedvesített késsel könnyebb) és feltekerjük. 3-3 kis rudat minél több csavarással egybefonunk.

Egy kb 30*40 cm-es tepsit kivajazunk. Beletesszük a rudakat, távolságot hagyva köztük. Fél óráig hagyjuk kelni, megkenjük a tojás és az olaj keverékével és előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük kb 30-35 perc alatt.