Kürtőskalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaj
  • 15 g élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só

Sütéshez:

  • vaj
  • kristálycukor

Elkészítése:

A tejet meglangyosítom, belekeverem az élesztőt és a cukrot. Hozzákeverem a tojást, majd az egészet összedolgozom a liszttel és a csipet sóval. A vajat is hozzáadva sima felületű tésztává dagasztom, félreteszem, letakarom és minimum egy órát kelesztem.

Addig a sörös dobozokat betekerem alufóliával és megkenem vajjal, hogy amikor kész a kalács, könnyen lejöjjön a formáról.

Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtom. A téglalapot egy késsel kétujjnyi vastag csíkokra vágom és feltekerem a dobozokra.

Kicsit meggörgetem a deszkán, hogy a csíkok közötti rés eltűnjön. A kalácsokat megkenem olvasztott vajjal.

Előmelegített sütőben (180 fokon) megsütöm a kalácsokat (úgy süssük, hogy egy tepsire felállítva rakosgassuk a kalácsokat) kb 30 perc alatt.

Ha megsült, cukros dióba beleforgatom.