Kapros-túrós lepény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg margarin vagy vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 kávéskanál só
  • 2 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 csokor kapor
  • 1 marék cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 egész tojás
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál tejföl
  • csipet só
  • 2 evőkanál gríz

A lekenéshez:

  • 2 dl tejfölt
  • 1 egész tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

Tészta:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd az élsztőt felfuttatjuk benne.

A liszthez hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd a tojássárgákat és az élsztős tejet hozzáadva elkezdjük összegyúrni. Apránként adjuk hozzá az olajat és a vajat, majd addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a kezünktől és a táltól.

Liszttel megszórjuk a tetejét és meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Töltelék:

A túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, tejfölt, kétféle cukrot, sót, pudingport és az egészet jól összekeverjük. A kaprot apróra vágjuk és a túrós töltelékhez adjuk és jól elkeverjük.

Tetejére:

A tejfölt kikeverjük a tojással és a kétféle cukorral.

Összeállítás:

A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, majd egy 20*32 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk vagy olajjal kikenünk. A tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, majd belefektetjük és megszórjuk grízzel.

Rákenjük egyenletesen a túrós tölteléket, majd a tetejére simítjuk a cukros-tojásos tejfölt. 20 percig pihentetjük az elkészített süteményt.

Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd a pihentetett sütit kb 35-40 perc alatt készre sütjük.

A tepsiben hagyjuk a lepényt langyosra hűlni, majd felvágjuk és tálaljuk.