Hozzávalók:
Mákos piskótához:
Fehér csoki moussehoz:
Citromkrémhez:
Elkészítése:
A piskótához a cukrot a vajjal habosítjuk, hozzáadjuk a tojásokat, robotgéppel eldolgozzuk. Beleszitáljuk a liszett, a darált mákot, szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a tejet és simára keverjük.
A 26 cm-es tortakarikánkat alul kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e.
Eközben elkészítjük a krémet.
A fehér csokoládét felolvasztjuk, szobahőmérsékletűre hűtjük. A hideg tejszínt robotgéppel felverjük. A csokoládéhoz 4 részletben hozzákeverjük a felvert habtejszínt. A citromok levét és héját a cukorral egy lábasban lassú tűzön addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad, hozzáadjuk a zselatint és simára dolgozzuk.
A csokoládés, tejszínes habhoz hozzáöntjük a szobahőmérsékletűre hűtött citromos zselatinunkat, a mascarponét és elkeverjük az egészet simára.
A citromkrémhez a citromok levét, héját és 50 g cukrot összeforralunk. A maradék cukrot a tojásokkal kihabosítjuk. Folytonos kevergetés mellett, lassú sugárban hozzáöntjük a citromos keverékhez a felvert tojásosat és kézi habverővel addig keverjük amíg nem forr.
A zselatint hozzáadjuk a krémhez és csomómentesre keverjük. A hideg vajat 2-3 részletben hozzáadagoljuk, egyneműre keverjük és félretesszük.
A kihűlt mákos alapra öntjük a fehér csokoládés krémet, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd 15 percre betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Ezután jöhet rá a citromos krém is. Hűtőbe tesszük 2-3 órára. Tálalás előtt késsel vágjuk körbe a tortakarika mentén.
Én fehércsokival, pirított mandulával, citromkarikával és aszalt vörösáfonyával díszítettem.