Citromos, fehér csokis mousse torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
14 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Mákos piskótához:

  • 120 g cukor
  • 100 g vaj
  • 3 tojás
  • 120 g darált mák
  • 70 ml tej
  • 70 g liszt
  • 9 g szódabikarbóna

Fehér csoki moussehoz:

  • 200 g fehér csokoládé
  • 300 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 2 citrom leve és reszelt héja + 2 evőkanál cukor
  • 10 g zselatin

Citromkrémhez:

  • 3 citrom leve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája
  • 1 tojás
  • 100 g cukor
  • 100 g hideg, kockázott vaj
  • 10 g zselatin

Elkészítése:

A piskótához a cukrot a vajjal habosítjuk, hozzáadjuk a tojásokat, robotgéppel eldolgozzuk. Beleszitáljuk a liszett, a darált mákot, szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a tejet és simára keverjük.

A 26 cm-es tortakarikánkat alul kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e.

Eközben elkészítjük a krémet.

A fehér csokoládét felolvasztjuk, szobahőmérsékletűre hűtjük. A hideg tejszínt robotgéppel felverjük. A csokoládéhoz 4 részletben hozzákeverjük a felvert habtejszínt. A citromok levét és héját a cukorral egy lábasban lassú tűzön addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad, hozzáadjuk a zselatint és simára dolgozzuk.

A csokoládés, tejszínes habhoz hozzáöntjük a szobahőmérsékletűre hűtött citromos zselatinunkat, a mascarponét  és elkeverjük az egészet simára.

A citromkrémhez a citromok levét, héját és 50 g cukrot összeforralunk. A maradék cukrot a tojásokkal kihabosítjuk. Folytonos kevergetés mellett, lassú sugárban hozzáöntjük a citromos keverékhez a felvert tojásosat és kézi habverővel addig keverjük amíg nem forr.

A zselatint hozzáadjuk a krémhez és csomómentesre keverjük. A hideg vajat 2-3 részletben hozzáadagoljuk, egyneműre keverjük és félretesszük.

A kihűlt mákos alapra öntjük a fehér csokoládés krémet, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd 15 percre betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Ezután jöhet rá a citromos krém is. Hűtőbe tesszük 2-3 órára. Tálalás előtt késsel vágjuk körbe a tortakarika mentén.

Én fehércsokival, pirított mandulával, citromkarikával és aszalt vörösáfonyával díszítettem.