Rögtön puha mézeskalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál szóbikarbóna
  • 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál méz

A kenéshez:

  • 2 dkg vaj
  • 1 tojás

A díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor vagy bolti por (az utóbbi egyszerűbb)

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, mézeskalács fűszerkeverékkel, porcukorral, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojást, a mézet és egynemű tésztává gyúrjuk.

Néhány órára hűtőbe tesszük (így sokkal könnyebb dolgozni a tésztával) és utána kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és a kívánt mintáraszaggatjuk.

Tepsibe tesszük a mézeseket és megkenjük a vajjal összekevert tojással.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 150 fokon világosbarnára sütjük kb 10 perc alatt.

Tipp:

Nem kell hosszú ideig sütni. Én addig szoktam míg a szódabikarbóna megemeli a kalácsokat egy pici színt kap és már ki is veszem.

A díszítésnél én jelen esetben cukormázport használtam. Ezt könnyebb színezni, mint az eredeti tojásos verziót. A díszítés pedig mindenki fantáziájára van bízva.