Hozzávalók egy kalácshoz:
A körte főzéséhez:
A töltelékhez:
A tésztához:
Elkészítése:
Egy edényben felforraljuk a vizet a cukorral együtt és 5 percre belerakjuk főni a körtéket.
Ezután a körtéket kivesszük, majd hagyjuk lecsepegni. Levágjuk az aljukat, hogy majd stabilan megtudjanak állni a formában.
Megforgatjuk a körtéket lisztbe (kb a háromnegyedükig), majd beleállítjuk őket a sütőpapírral bélelt 30*10 cm-es sütőformába.
A tésztához a tojásokat keverjük habosra a cukorral, a lisztet pedig összekeverjük a sütőporral, fahéjjal és a csipet sóval.
Az olívaolajat és az olvasztott vajat a tojásos cukros keverékhez öntjük, majd jól elkeverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet és jól átkeverjük a tésztát.
A tésztát a körték köré öntjük a formába és meghintjük kevés fahéjas cukorral a tetejét.
A körték csúcsát (szárát is) betekerjük kevés alufóliával nehogy túl süljenek, megégjenek.
170 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Ez a sütemény azért különleges, mert a tésztájába egészben kerül bele a körte. Sülés közben a fahéj és a körte illata lengi be a lakást. Látványos és nagyon finom! Igazi őszi csemege.