Citromos torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 40 dkg vaj
  • 8 tojás
  • 3 evőkanál citromlé (de ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
  • 8 evőkanál cukor
  • 6 dl tej
  • 8 evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor

Díszítéshez:

  • citrom vagy lime
  • tejszínhab

Elkészítése:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral. A sárgákat és a lisztet óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjéhez.

Kerek, 28 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 150 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt három részre vágjuk a lapot.

Míg a piskóta megsül a krémhez a tejben simára keverjük a lisztet és a vaníliás cukrot. Állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg elválik az edény falától, majd kihűtjük.

A vajat cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel és a citromlével összekeverjük. A kihűlt tortalapokat megtöltjük a krémmel.

A díszítéshez félrerakhatunk egy kevés krémet. Én jelen esetben 2 dl tejszínt felvertem, ebbe raktam egy kevés citromot és ezzel vontam be a tortát. A limot, citromot karikázzunk fel, forgassuk bele kristálycukorba és ezzel díszítjük a torta tetejét.

Tipp:

Ha valaki nem szereti annyira a vajas krémeket, az lazíthat a krémen. Verjünk fel egy kevés tejszínt és ezzel keverjük össze az alap citromos krémet így nem lesz annyira vajas. Díszíteni pedig bármivel lehet mindenkinek a fantáziájára van bízva.