Sertés kocsonya

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
250 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertés köröm
  • 50 dkg füstölt tarja
  • 5 fej fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál őrölt bors
  • 20 szem szemes bors
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítése:

A körmöket felaprítjuk kisebb darabokra, a tarját nagyobb kockára vágjuk, a hagymáknak a külső héját leszedjük és megmossuk.

Veszünk egy nagy fazekat belerakjuk a kocsonya hozzávalóit és felengedjük kb 4 l hideg vízzel, sózzuk és borsozzuk. A sóval óvatosan bánjunk, mert a tarja is sós.

Lassú tűzön főzzük, ha feljön a hab akkor leszedjük. Kb 3-4 órát főzzük.

Amíg fő a kocsonya, addig keményre főzzük a tojásokat, ha megfőtt hideg vízbe tesszük, majd megpucoljuk és felszeleteljük.

Elkészítjük a kocsonyás tálkákat.

Ha megfőtt a köröm, akkor leszűrjük az egészet. Minden tálba teszünk körmöt, tarját és szeletelt tojást. Rászűrjük a kocsonya levét. Hideg helyen vagy hűtőben 3-4 órán át hűtjük, hagyjuk megdermedni.

Tálalásnál meghintjük borssal és pirospaprikával (aki szereti pár csepp ecettel).