Olga almása

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Az almás piskótához:

  • 3 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg finomliszt
  • 8 g sütőpor
  • 75 ml napraforgó olaj
  • 75 ml víz
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 4 közepes nagyságú alma
  • fél citromból nyert citromlé
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj

A vaníliás krémhez:

  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor (kristály)
  • 8 dkg liszt
  • 2 vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj

A mázhoz:

  • 150 g ét vagy tejcsokoládé
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 5 kocka fehér csokoládé

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, és durvára reszeljük, meglocsoljuk 1/2 citrom levével, hozzáadjuk a 2 csomag vaníliás cukrot és a 2 kk fahéjat és jól elkeverjük.

A tepsit papírral kibéleljük, majd egyenletesen elosztjuk benne az almás masszát.

A tojásokat a cukorral felverjük mixerrel, amíg ki nem fehéredik, hozzáadjuk az étolajat, a langyos vizet és a sütőporral elkevert liszteket.

Elkeverjük és felét az almára tesszük kanállal foltokban. A másik felébe belekeverjük a kakaót, és az almára rakjuk, elsimítjuk, egy villával megcifrázzuk, hogy szép foltos legyen a piskóta.

Előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük kb 30 perc alatt (tűpróbát végezzünk!).

A tejből, cukrokból, lisztből sűrű krémet főzünk, amikor kihűl, a vajjal habosra keverjük.

A piskótát kifordítjuk a tepsiből egy tálcára, így felülre kerül az almás réteg, lehúzzuk róla a papírt és rásimítjuk a krémet.

Az étolajat felmelegítjük, levesszük és hozzáadjuk a kockára tördelt csokoládét és keverjük, míg nem lesz szép sima. Kicsit hagyjuk kihűlni és rásimítjuk a krémre.

A fehér csokoládét is felolvasztjuk 1 teáskanál étolajjal. Csíkokban felvisszük a csokoládéra és fogpiszkálóval megcifrázzuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!